Moxa | Cupping

Moxa

Moxa therapie is een oud onderdeel uit de Traditionele Chinese Geneeskunde. Moxa is een ander woord voor gedroogd bijvoetkruid (artemisia vulgaris). Moxa heeft een verwarmende werking en kan op verschillende manieren worden toegepast.  

In mijn praktijk werk ik vaak met de Moxa sigaar, die ik vlak boven de huid laat branden. De moxa kan zo op een diep niveau de energieblokkades opheffen zodat de Qi (energie) weer vrij kan stromen. Een belangrijke eigenschap van moxa is dat het langzaam maar heftig brandt. De warmte van de moxa wordt vaak als zeer prettig en ontspannend ervaren.

Moxa is heel geschikt voor klachten waar een vorm van koude, leegte of blokkade is. Het kan verlichting geven bij blessures (kneuzingen en verstuikingen), bij gewrichtspijnen en reumatische klachten. De plaatselijke doorbloeding wordt verbeterd, bloed en energie kunnen vrij stromen en het lichaam kan zich sneller herstellen. Ook bij een ernstige vorm van vermoeidheid kan moxa worden ingezet. Moxa is heel erg voedend.

Cupping

Cupping is een techniek die ik inzet om stagnaties in de Qi stroom op te heffen. De zuigende werking van de cup creëert ruimte in het lichaam waardoor Qi, bloed en energie weer vrij kunnen stromen.  Tevens is cupping een hele effectieve methode om beginnende verkoudheid of griep te behandelen.

Cupping kan op verschillende manieren worden toegepast. Ik kan de cup op een plek laten staan of ik kan olie gebruiken om “glijdend” te cuppen.

Na de behandeling zijn blauwe, rode en soms paarse plekken heel normaal. Deze verdwijnen na een aantal dagen vanzelf.

Moxa is dus heel erg yin, voedend, en wordt vooral toegepast als er kou of leegte is. Cupping daarentegen is heel erg “yang” en soms moet er na een cupping een moxa behandeling worden gegeven om het systeem weer te voeden. Cupping mag dus niet worden toegepast bij mensen die heel erg moe zijn of heel weinig energie hebben.