TRADITIONELE CHINESE GENEESKUNDE T.C.G.

 

Traditionele Chinese Geneeskunde

In onze drukke Westerse wereld is de Oosterse shiatsu een verademing, het brengt rust en ontspanning.

De oorspronkelijke principes van de Traditionele Chinese Geneeskunde gaan terug tot de oude Chinese natuurfilosofie, de TAO. Tai Chi, acupunctuur, kruidengeneeskunde, voeding en shiatsu vormen samen de schatkamer van de TCG.  De Chinezen bestudeerden de natuur zeer nauwkeurig en zagen verbanden tussen de natuur en de aanleg van de mens voor bepaalde ziektes of aandoeningen. Verbanden die wij hier in het westen niet kennen. De 5 elementen leer (Wu Xing) met de elementen hout, vuur, aarde, metaal en water. Elk element heeft zijn eigen specifieke eigenschappen, emoties, organen, seizoenen, kleur, geur etc. Maar ook het Yin en Yang speelt hierbij een grote rol, alles hangt met elkaar samen, kan niet zonder elkaar, brengt elkaar voort, houdt elkaar in balans.

De TCG ziet lichaam en geest niet los van elkaar maar als onlosmakelijk aan elkaar verbonden. Een zienswijze die ook hier steeds meer gezien wordt.

Een gezonde geest in een gezond lichaam

In de Chinese Geneeskunde draait alles om het herstellen en behouden van de energiestroom in je lichaam. Alles draait om evenwicht. Bij een diagnose wordt niet alleen gekeken naar de fysieke klacht, maar spelen psyche, emotie en levenswijze ook een belangrijke rol. Zoals gezegd, het is een totale filosofie, waarbij je niet alleen kijkt naar de fysieke mens maar ook naar alle factoren die invloed hebben op zijn of haar welzijn, lichamelijk, emotioneel, leefwijze, invloeden van alledag.

TCG en voeding

De voedingsleer speelt een belangrijke rol in de TCG.  In tegenstelling tot de Westerse voedingsleer, waarbij de focus ligt op calorieën, vet, eiwitten, vitamines etc., kijkt de Oosterse voedingsleer naar "wat het voedingsmiddel met je lichaam doet". Zij delen de voedingsmiddelen in in het kader van de 5 elementen en naar de thermische werking, wat doet het voedsel in je lichaam: heet, warm, neutraal, verfrissend of koud. Ook deze kijk kan voor ons een echte verademing zijn.

TCG en beweging

Breng je energie in beweging. Tai Chi, Zhineng Qigong, oefeningen kunnen helpen om je meridianen open te houden. Chi is energie. Chi vloeit, stroom en doordringt voortdurend en houdt ons in beweging. Het laat de elementen met elkaar dansen en stroomt door ons lichaam. Maar ook de MakkoHo oefeningen of de DO IN (het loskloppen van de meridianen) zijn hele fijne oefeningen voor je Chi stroom.