Endometriose

January 2023

Endometriose: hoe kan de TCG je helpen?

Wat is endometriose volgens de Westerse visie?

Endometriose is een chronische ziekte waarbij weefsel dat (enigszins) lijkt op baarmoederslijmvlies (endometrium) buiten de baarmoederholte voorkomt. Dit weefsel zit meestal op het buikvlies (peritoneum) en/of organen in de buik. Een enkele keer komt het voor op de baarmoederhals, in de borstholte (long), in de navel of in een keizersnede litteken. Het “groeit” daar, en zorgt voor een chronische ontsteking met een scala van klachten. De vorming en groei van dergelijk endometrioseweefsel is oestrogeenafhankelijk en wordt daarom meestal aangetroffen bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd, hoewel de klinische gevolgen van endometriose en de behandeling ervan tot ver in de postmenopauze kunnen aanhouden.

Oorzaken endometriose

De oorzaak van endometriose is niet bekend, maar er zijn verschillende theorieën. Het is zeer waarschijnlijk dat er bepaalde genen verband houden met deze ziekte. Vrouwen met een eerstegraads familielid met endometriose hebben een groter risico dat zij ook endometriose krijgen. Daarnaast spelen er ook andere gynaecologische factoren, omgevingsfactoren (milieu) en leeftijd van de eerste menstruatie een rol.

Klachten en symptomen van endometriose

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn (extreme) menstruatiepijn, buikpijn en rugpijn. Maar ook blaasproblemen, darmproblemen en vruchtbaarheidsproblemen horen hier bij. Allen verschillend in ernst en hoeveelheid.

De meest voorkomende symptomen van endometriose zijn:

  • Menstruatiepijn (voor/tijdens/na de menstruatie);
  • (Chronische) buikpijn;
  • Darm- en blaasproblemen (darmkrampen, obstipatie, diarree, branderig gevoel tijdens het plassen);
  • Vermoeidheid;
  • Pijnlijke geslachtsgemeenschap (tijdens en na de gemeenschap);
  • Vruchtbaarheidsproblemen.

 Klachten die kunnen samenhangen met endometriose zijn o.a.:

  • Bekken– en/of buikpijn (ook buiten de menstruatieperiode);
  • Lage rugpijn;
  • Pijn in de benen (met name in de bovenbenen tijdens de menstruatie);
  • Ovulatiepijn (= pijn bij de eisprong);
  • Pijn tijdens inwendig onderzoek van de vagina en/of darm;
  • Lusteloosheid;
  • Depressie en/of prikkelbaarheid;
  • Pre Menstrueel Syndroom (PMS);
  • Gezwollen buik;
  • Slapeloosheid.

De klachten die je kunt ervaren bij endometriose zijn per vrouw verschillend. De ernst ervan staat niet altijd gelijk aan de ernst van de aandoening. 

Wil je hier meer over lezen ga dan naar de site https://www.endometriose.nl/

Endometriose volgens de visie van de TCG

Binnen de Traditionele Chinese Geneeskunde wordt anders gekeken naar de functies en samenhang van de organensystemen.  Een vrije doorgang van energie (Qi) en een goede balans in zowel lichaam als geest zijn van groot belang.
Bij endometriose is er volgens de Chinese Geneeskunde sprake van een stagnatie.
Er is geen vrije doorstroming van bloed en energie en de hormoonhuishouding is uit balans.
Vaak is een verband te zien met een niet goed werkend immuunsysteem en een zwakke energie van de milt en de nieren.

Ook de leverenergie speelt een belangrijke rol. Deze energie reguleert voor een groot deel de menstruatiecyclus. Als de leverenergie verzwakt is zie je vaak dat de menstruatiecyclus ontregeld raakt.

In de TCG gaan we vanuit deze mogelijkheden actief op zoek naar de oorzaak.
We willen graag zoveel mogelijk weten over het verloop van de menstruatiecyclus. Omdat dit niet alleen informatie geeft over de hormoonhuishouding maar ook over de algehele gezondheid en conditie van een vrouw.

Daarnaast komt vaak “interne koude” in het onderlichaam” voor, waardoor vloeistoffen (slijm) niet goed afgevoerd kunnen worden en stagnatie optreedt.
De TCG kan goed helpen om interne koude op te heffen waardoor de klachten aanzienlijk verminderen.

Endometriose en omgevingsfactoren

Een belangrijke vraag is waar de stagnaties vandaan komen.
Hiervoor is niet één oorzaak aan te geven. Verschillende omgevingsfactoren spelen hierin een rol.
Veel genoemd worden spanning en stress en te weinig rust. Op mentaal gebied kan er ook sprake zijn van trauma waardoor het immuunsysteem de gezonde cellen in het lichaam aanvalt, we spreken dan van auto-immuun. Het lichaam wil je (te veel) beschermen.

Daarnaast groeit de aandacht voor de relatie tussen voeding en endometriose. Vanuit de Chinese Geneeskunde speelt voeding van oudsher al een belangrijke rol bij het voorkomen en genezen van ziektes. Deze oude wijsheid wordt langzamerhand ook in de Westerse wereld actueel. Zo geeft het endometriosedieet vaak goede resultaten en komt dat nu ook in Nederland steeds meer in de belangstelling.
Ook beweging, een goede balans tussen inspanning en ontspanning en voldoende rust voorafgaand aan en tijdens de menstruatie zijn voor endometriosepatiënten van belang.

Behandeling van endometriose met TCG

Afhankelijk van de mate van endometriose en de bijbehorende klachten kan de TCG je ondersteunen bij het verminderen van pijnklachten
• het reguleren van de menstruatiecyclus
• verminderen van spanning
• verbeteren van het energieniveau

We richten ons dus niet alleen op het bestrijden van symptomen zoals pijn, maar geprobeerd wordt de beweging van het bloed en energie in de juiste richting te stimuleren.

Ondersteuning met Chinese kruiden
Voor de behandeling van endometriose wordt naast Shiatsu of acupunctuur, vaak ook gebruik gemaakt van Chinese kruiden. Deze versterken het effect van de behandeling.
Het positieve effect daarvan wordt ook door veel onderzoeksresultaten bevestigd. Zoals bijvoorbeeld in deze conclusie uit een rapport van 2012:
“Behandeling met Chinese kruidengeneeskunde voorkomt de herhaling van endometriose na een operatie, verbetering van de conceptie en toont minder en lichtere bijwerkingen dan een reguliere behandeling. Behandeling met behulp van Chinese kruidengeneeskunde voldoet aan de behoefte van de patiënten met een kinderwens en endometriose. Het blijkt een passende vorm van klinische behandeling”.
Er zijn tal van acupuncturisten die zich ook gespecialiseerd hebben in Chinese kruiden.

Bij endometriose: TCG therapeut of acupuncturist naast gynaecoloog
De behandeling van endometriose met Shiatsu of met acupunctuur en Chinese kruiden geeft vaak goede resultaten. Bij het ziektebeeld zelf én de bijbehorende klachten.
Uiteraard blijf je wel gewoon onder behandeling en controle bij de gynaecoloog. Aanvullend kun je dus kiezen voor behandeling door een Shiatsu therapeut of acupuncturist met Chinese kruiden.
In veel andere landen, zoals bijvoorbeeld in Duitsland, werken gynaecologen en acupuncturisten steeds vaker samen bij de behandeling van endometriose. Door de positieve ervaringen van gynaecologen en patiënten bestaat er ook al jarenlang een samenwerking tussen de Traditionele Chinese Geneeskunde en de SEF (Stiftung Endometriose Forschung Duitsland).