Yin en Yang

Actie en Rust

June 2022

Het dingetje met Yin en Yang, rust en actie

Vorige week had ik een gesprek met een cliënte. Ze zei dat ze slecht sliep en dat ze daarom zoveel aan het sporten was en daarom ook verder heel actief bezig was. Gewoon om ’s nachts maar te kunnen slapen. Hmmm….

Wat gebeurt hier? Ik snap haar gedachtegang, maar in de praktijk werkt het precies anders om. Wat hier gebeurt is, dat het Yin (rust) totaal uitgeput wordt. En Yin moet het Yang kunnen “vasthouden” zodat het niet alle kanten opgaat. Maar omdat het Yin door al die activiteit zo uitgeput wordt, kan zij dit niet meer. Met als gevolg dat mijn cliënte steeds vermoeider wordt en toch niet kan slapen, eenvoudigweg omdat het Yin op is en ze daardoor maar in de “on”-stand blijft staan.

Het is als bij een olielamp, die kan heel lang branden, maar als je de olie niet regelmatig bijvult, gaat het vuurtje uit.

Mijn eerste vraag aan jou is:

hoeveel yin (rust) voeg jij toe aan jouw  yang (actie)?

Zeker een terechte vraag. We gunnen ons vaak te weinig rust en de actie overheerst. Totdat het yang ook op is, de olie is op, het vuurtje gaat uit.

En nu we toch bij het thema zijn, ga ik nog even door.

Mijn tweede vraag aan jou is:

Heb je alleen problemen met het inslapen, of kun je ook niet doorslapen?

Hier maakt de TCG namelijk een onderscheid. Bij een Yin-tekort kun je niet inslapen, zoals boven al uitgelegd. Als je echter een keer slaapt, dan slaap je gewoon door. Als Yin echter steeds minder wordt, wordt op dun duur ook je bloed, dat onderdeel is van het Yin, minder. Dat zit zo volgens de TCG:

’s Nachts slaat de lever het bloed op. Onze Shen (geest) wil, als we slapen gaan, graag haar anker uitgooien, zodat zij kan rusten. Dit doet zij in het bloed. Maar als er te weinig bloed is, kan zij dat niet. Het anker schiet steeds weer los, en daarmee ook je Shen (geest) en zodoende komt deze dus niet tot rust en wordt je steeds weer wakker.

Op Yin-leegte volgt Bloed-leegte

Vaak hoor ik ook de klacht, als ik ’s nachts wakker wordt, dan moet ik naar het toilet.

Oke: hier is dan mijn derde vraag aan jou:

Wordt je wakker omdat je naar het toilet moet, of denk je nou ik ben nu toch wakker, dus ga ik maar even naar het toilet

Ook hier is het antwoord weer belangrijk. Bij het eerste kan het zijn, dat je water element (nier/blaas) te zwak of te sterk is. Vraag hierbij: waarom is dat zo?

Het is dus niet alleen belangrijk om yin en yang, rust en actie in balans te houden, maar ook om de klacht eens nader te achtervragen. Hierdoor kunnen inzichten of emoties naar boven komen, die de klachten kunnen verhelderen. Shiatsu kan hierbij een hele goede ondersteuning zijn en werkt vooral preventief. Leer om je lichaam weer te voelen en te begrijpen zodat als het uit balans dreigt te raken, je op tijd in kunt grijpen. Want voorkomen is beter dan genezen.